Les cases dels hereus Bonada - Els Bonada - Història d'una família de la Vall de Ribes

Els Bonada
Història d'una família de la Vall de Ribes
Els Bonada
Història d'una família de la Vall de Ribes
Els Bonada
Història d'una família de la Vall de Ribes
Els Bonada
Història d'una família de la Vall de Ribes
Els Bonada
Història d'una família de la Vall de Ribes
Història d'una família de la Vall de Ribes
Anar al contingut
__________________________

La casa era tant o més important que la pròpia família
fins el punt de que gairebé es podria afirmar que
la família pertanyia a la casa i no pas la casa a la família


transp

Les cases dels hereusSerrat

La casa pairal de can Bonada, és un clar exponent de l'arquitectura pròpia de Serrat. De fet, pel conjunt de les seves característiques, ha estat catalogada per la Generalitat de Catalunya i actualment forma part de l’inventari del patrimoni arquitectònic català.

La primitiva casa, anomenada el mas Graner, fou construïda arrapada a la roca aprofitant el fort pendent de la muntanya, quedant els baixos soterrats pel vessant de tramuntana, mentre que l’altra banda orientada a migjorn, gaudia d’àmplies vistes a la vall.

La primera dada sobre l’existència d’un graner a la parròquia de Fustanyà, la vàrem trobar en un document del rei Pere III el Cerimoniós, del 3 de juliol de l'any 1364.

Hi ha constància que gairebé tots els hereus varen fer-hi obres de reforma o ampliació, ja fos edificant nous cossos, que es situaven a dreta i esquerra seguint el traçat del camí que passa arran de la façana nord, aixecant nous pisos, o construint blocs que situaven al davant de la cara sud, fins arribar al seu estat actual. De fet, encara avui són ben visibles i fàcils de llegir en les seves parets de pedra, les cicatrius dels treballs realitzats pels nostres avantpassats.

Fa uns anys, el grup “El Redall” la va comprar i rehabilitar, per convertir-la en una agradable casa de turisme rural.

Can Bonada de Serrat
Any - 1950

separador


Ripoll

El 3 d’abril de 1912, en Francesc Bonada i Parés, hereu de la família que exercia de metge a la vila de Ripoll, va comprar un terreny en el paratge anomenat la Roqueta del carrer Progrés de Ripoll.

El 8 de juliol d’aquell mateix any, va presentar una instància a l’Ajuntament de Ripoll, sol·licitant llicéncia per construir una casa en aquell solar, que fou aprovada el dia 7 d’agost.

Aleshores encarregà els plànols de la nova casa al conegut i reputat arquitecte Joan Rubió Bellver, deixeble i col·laborador d’Antoni Gaudí, que elaborà el projecte de la casa modernista amb façana de pedra, coneguda avui com can Bonada.

Un any més tard, un cop acabades les obres, la família es traslladà a viure a la nova llar. La revista “El Pirineu Català” del 14 de juny de 1913 deia el següent: “Nostre benvolgut amich, el reputat metje Don Francisco Bonada, ha passat ab sa Familia á ocupar la sumptuosa casa que s’ha fet construir en el carrer del Progrés. Agrahim la galanteria que ha tingut d’oferirnos son nou domicili”.

La casa Bonada està catalogada i forma part del patrimoni arquitectònic i urbanístic de Ripoll, i actualment hi viu el seu nét i hereu de la família Francesc Bonada i Tarrés, metge dermatòleg.Can Bonada de Ripoll
Any - 1913


Localització

Serrat
Ripoll
transp
© 2017 - Enric Bonada
Facebook
Twitter
Tornar al contingut